Thursday, December 1, 2011

Terlanjur MencintaimuPenulis : Shamnuriezmil

Cinta itu mudah datang kepada sesiapa yang bersedia menerima cinta

Johan Iskandar mempunyai dua sebab mengapa dia terpaksa mengahwini Tengku Hanis Zulaikha. Satu, sebab wasiat Tok Din, satu lagi sebab Izhar, ayahnya. Tercetus satu perasaan di antara dia dan Tengku Hanis. Sudah terlanjur mencintai isteri paksaannya, apakah Tengku Hanis menerima Johan setelah mendapat tahu sebab utama Johan mengahwininya?

Johan Iskandar : "Tahu tak kenapa perasaan itu tidak ada? Kerana Johan Iskandar sudah jatuh cinta dengan Tengku Hanis Zulaikha, tak ada... dan tak akan ada wanita lain di hati Johan Iskandar selain Tengku Hanis Zulaikha!"

Tengku Hanis terpaksa menerima keputusan wasiat itu kerana takut keluarganya merempat. Dia mulanya tidak mencintai Johan disebabkan rasa takut yang mendalam, takut ditinggalkan. Tetapi di dalam diam, dia sudah terlanjur mencintai Johan. Adakah Tengku Hanis akan rela membuka sepenuh pintu hatinya kepada Johan Iskandar?

Tengku Hanis Zulaikha : "Bukan laut namanya jika airnya tidak berombak. Bukan cinta namanya jika perasaan tidak pernah terluka. Bukan kekasih namanya jika hatinya tidak pernah merindu dan cemburu!"

Wasiat Tok Din mempunyai 'due-date', adakah kedua-dua mereka berjaya memenuhi wasiat itu sebelum tamat tempohnya?

My 2 cents :
Secara keseluruhannya, mama suka novel ni. Tak berapa banyak 'pressure' bila baca walaupun ada tika dan kalanya, suspen juga. Jalan ceritanya, macam boleh nak dijangka (pergh... ni sebab dah banyak benar membaca semenjak dua menjak ni). And as usual, kalau orang lain baca tak meleleh airmata, mama tetap juga menyumbangkan sedikit airmata... kalah Neng Yatimah okay! Hahaha... Tapi apa yang paling best masa baca buku ni, banyak ayat-ayat cinta yang membuai rasa.. achewa....

No comments: