Monday, January 30, 2012

AWAK SUKA SAYA TAK?


PENULIS : Melur Jelita

SINOPSIS :

Kisah kasih sayang di antara Hilman Yong, kacukan Korea-Amerika-Cina dan Intan Zulaikha. Mereka sangat berbeza tetapi kerana perbezaan itulah mereka berjodoh. Namun, apakah kesudahan jodoh mereka apabila Hilman Yong, seorang yang baru mengenali Islam lebih mencintai Islam daripada Intan Zulaikha yang sememangnya dilahirkan Islam dari keturunan akibat perselisihan faham dan ego?

Muncul pula Damien Yong yang sentiasa menyesakkan dada Intan Zulaikha dengan aksinya yang daring, seksi, nakal dan menggoda. Intan terpaksa bersabar dengan Damien semata-mata untuk mendapatkan semula Hilmannya...seorang hamba Allah yang penuh kesabaran dan kesopanan. 

Hilmanku...sifuku...kekasihku. Kembalilah...
"Saya tak pernah tinggalkan awak walaupun awak jauh, saya dapat melihat awak. Walaupun awak jauh, saya dapat merasa kehadiran awak. Walaupun awak jauh, saya dapat mendengar awak. Saya sentiasa di sisi awak. Awak sentiasa di sisi saya, di sini..." Hilman Yong.

"Don't worry, I won't kiss you. Saya tak cium sembarangan gadis. Saya tak ada selera dengan gadis biadap dan sombong seperti awak. Cik Zulaikha... saya nampak kehampaan di wajah awak. You really want me to kiss you? I can feel it. I can see it. From your eyes... your lips. Tetapi seperti saya cakap tadi, saya tak ada selera dengan orang biadab. Ciuman saya tidak semurah itu. Hanya untuk gadis yang bertuah dan terpilih saja." Damien Yong.

"Saya akui saya gembira bersama Mr Damien. Saya tak boleh menyembunyikan perasan saya tetapi perasaan saya terhadap Mr Damien sepertimana kita bersentuhan di malam itu. Boleh saling melihat, saling bersentuh, saling bercium...tetapi hanya di dinding kaca. Ada batas dan sekatan yang tidak boleh dipecahkan... walaupun cuba dipecahkan pasti kita akan cedera, ditusuk atau dihiris. Itulah Islam. Yang menjaga maruah dan kesucian sesuatu hubungan. Hanya hubungan halal yang boleh melenyapkannya." Intan Zulaikha.


Celoteh mama...

Jalan cerita dalam novel ini berkisar tentang halangan di dalam percintaan yang terpaksa dilalui oleh dua pasangan bercinta. Yang membezakan ASST ini dengan novel-novel lain yang pernah mama baca ialah selain dari hanya cerita, Melur Jelita banyak menyelitkan unsur-unsur keagamaan dan juga ilmiah. Itu yang mama suka. Cuma mama sesak nafas sikit sebab banyak sangat rintangan yang harus ditempuhi oleh mereka. Letih omak! Hehehe... Apa-apa pun, thumbs up buat Melur Jelita kerana cerita yang bernas. All the best in your next book ya. I'll be right here waiting... :D

1 comment:

Melur Jelita said...

Salam Mamafami jelita..
terharunya direview oleh Mamafami jelita. Alhamdulillah, terimakasih kerana menyukai ASST.