Sunday, September 30, 2012

Suami Aku Ustaz

Gambar Ikhsan Google Image

Penulis : Hannah Dhaniyah
Sinopsis :

Alisa bukanlah anak gadis yang nakal mana pun. Tapi bila mak dengan ayah sudah mula tidak percayakan diri dia, apa lagi yang dia boleh buat? 

“Kami nak satukan kamu dengan Hafiz sebelum kami bertolak ke Mekah.” 

Yang menjadi masalah buat Alisa apabila ‘TIDAK’ bukan salah satu pilihan jawapan yang dia ada. Dan dia pula tidaklah pernah terfikir hendak melarikan diri daripada keluarga. Senakal-nakal Alisa, kasih sayang mak dengan ayah masih mampu membuatkan dia mengikut kata mereka. Tapi macam mana pula dengan cita-cita dia? 

“Dia itulah ustaz di sekolah aku. Ustaz yang popular pula tu sebab masih belum berpunya. Hendak dikatakan handsome, semestinya tidak. Pada aku, dia bukanlah tergolong di dalam lelaki idaman aku. Tetapi, kalau sudah ramai yang mahu mengisi borang untuk masuk ‘Kelab Peminat Ustaz Hafiz’ sekiranya kelab itu wujud, mestilah dia tu ada rupa, ya tak? Aduh! Tidak fasal-fasal dia menjadi kepunyaan aku pula.” 

Macam mana agaknya apabila Alisa yang berperangai gila-gila terpaksa hidup dengan Hafiz yang hidupnya skema? Tapi skema ke Hafiz kalau perangainya suka menyakat Alisa sejak lahir sehinggalah besar? 

“Cuma aku harap, kahwin ni bukan bermakna hidup aku berakhir. Well, kau tahulah kan. Cita-cita aku ni tinggi. Pada aku umur baya kita ni sebenarnya hidup kita baru bermula. Mana nak belajar, nak kerja. Aku harap, everything is going to be well.” 

Alisa. Cita-citanya setinggi langit, cintanya masih belum pernah berputik. Akan wujudkah cinta buat si suami dan bertahankah jodoh mereka berdua? Perlukah salah seorang berkorban hanya untuk membuatkan cita-citanya kesampaian?


Celoteh mama :

Okaylah cerita ni. Tak de lah tension sangat. Cuma part Lisa kena 'chong' kenkawan dia sebab nak cover pasal citer perkahwinan dia tu je yang mama tense sikit.. ahahahaa... macamlah mama ni Lisa plak... ngeh ngeh ngeh... eh kan ke mama kalau membaca memang dengan penuh perasaan... jadi sewajarnyalah berperasaan begitu.. Masa baca buku citer ni kan, Mak Chu suggest, watak Ustaz Hafiz tu, pelakon Asyraf Muslim dan Lisa pulak... mama imagine Lisa Surihani... hehehe...bayangan je ye... jangan mare....No comments: