Sunday, September 30, 2012

Teduhan Kasih


Penulis : Marissa

Sinopsis :

"Kau ingat dengan anak ni kau boleh paksa aku ubah keputusan aku? Kau nak ugut aku dengan anak kau ni? Eh! Kau jangan haraplah aku akan ikut kehendak kau. Aku tetap ceraikan kau!" -RYZAL. 

Sampainya hati Ryzal, hanya kasihnya sudah tertumpah buat Ayu teman baikku sendiri, tergamak dia menyingkirkan aku dalam keadaan begini. Ketika aku mengandungkan anaknya, dia melafazkan talak.

Dan ketika aku merasakan aku sudah tiada siapa-siapa lagi di dunia ini dan jalan yang bakal aku lalui sangat gelap, dia hadir menyuluh kegelapan itu. Sekali gus meletakkan aku di tengah-tengah persimpangan di antara keikhlasan dan kenangan semalam. 

"Sebab kita ada Adam. Kita nikah sebab Adam. Apapun yang berlaku, kita hanya fikirkan tentang Adam. Lagipun abang dah bosan hidup begini. Hidup abang benar-benar kosong. Tapi sejak abang kenal Adam, seperti hidup abang terisi dengan sesuatu. Abang mahu kita hidup sebagai sebuah keluarga. Abang tahu pintu hari Iffa tidak akan terbuka untuk mana-mana lelaki lagi, tapi tolong fikirkan cadangan abang ini." -EHSAN. 

Aku benar-benar terperangkap. Sedangkan lelaki yang aku cintai separuh nyawa juga dengan mudah berlaku curang. Inikan pula dia, lelaki yang aku sendiri sedia maklum akan masa lampaunya yang kotor. Kelak akan adakah bahagia untuk aku dan anakku? Namun aku tahu hanya dengan Ehsan saja kami menumpang teduh.

Celoteh mama :


Masa mula-mula baca novel ni, hok aloh... my blood go upstairs! Nasib baiklah terfikirkan yang buku ni bukan harta sendiri tapi harta pinjam dari Mak Chu, kalau tak, harus ku baling je... ahaha... emo la pulak kan. Kalau nak tahu emo tak emo nya, ce baca sendiri buku ni...

Walaupun buku ni buku favourite Mak Chu dan dia marah kalau mama dok kutuk Papa Ehsan dia... tapi memang mama ada sedikit seganlah baca buku ni... Maaflah ye Marissa, ceritanya sedap tapi rasanya macam dah lari sikit dari adat ketimuran... hehehe... i kan pemalu you... ahaks.... sabor je la... 

Apa-apa pun, korang bacalah sendiri dan judge la sendiri ye... Masa baca buku citer ni, tak ada dok bayangkan siapa wataknya sebab memula tu sibuk layankan hangin mama, lepas tu bila dah masuk bab romantik terlebih, jadi segan pulak nak membayangkan sesiapa.. ahaks...No comments: