Wednesday, October 27, 2010

Reti bagus ke, tak reti bagus?

Kali ini, kita citer bab memandu pulak....

Anda ada lesen memandu yang SAH?
Ada?....Bagus....
Anda ada keberanian untuk memandu?
Ada?....Bagus....
Anda rasa, anda pemandu yang berhemah di jalanraya?
Ye?...Ye ker? .....Bagus....
Gambar ihsan dari Google Image

Pernah tak anda bertanya kepada penumpang-penumpang anda, samada mereka SERAM takut tak bila duduk di dalam kereta yang dipandu oleh anda? Mama selalu bertanya kepada penumpang-penumpang mama dan alhamdulillah, jawapan yang diterima adalah amat positif sekali.... tapi tak tahulah samada itu seratus peratus ikhlas ke atau sekadar mengambil hati... ala tak kisahlah...janji jawapannya positif.

Sekarang, soalan lain pulak. Bagaimana pula perasaan anda andai anda menjadi penumpang? Apa reaksi anda? Anda ada tak merasa asam kecut perut? Rasa nak tekan invisible brakes bila duduk di kerusi penumpang? Hahaha.. itu acap kali mama rasakan...

Jadinya, adakalanya mama terfikir... ada juga baiknya kalau tak reti memandu sebab bila tak reti memandu, orang memandu membuta tuli pun, kita tak ambil kisah. Tapi bila dah reti memandu... kat kerusi penumpang pun kita nak tekan brek....cemana tuh!!!

6 comments:

Azwani said...

saya baru je mula memandu..'P' dah nak abis 2 bulan lagi tapi belum mahir.sebelum ni lesen simpan je. Kadang2 terfikir sendiri..betul ke cara aku memandu di jalanraya ni..dulu belajar utk lulus je..bila dah bawa sndiri ni..emmmm..apa yang dah belajar dulu dah lupa..nak contohi orang yang memandu di jalanraya tu pun, belum tentu diorg mengikut peraturan dan undang2 gak

MamaFaMi said...

Azwani :

Cekalkan hati Azwani bila memandu. Mula-mula dulu, gementar juga mama ni, tapi lama-lama, okaylah dah...siap leh marah orang lagi.. hahaha.. Dulu pernah ada orang tulis kat komen. Dia kata, kalau kita drive dan dah pandai marah orang, maknanya.. dah terrorlah driving! Hahaha..

Azwani said...

thks. tengah mencuba utk beranikan diri bawak keta. dulu kali ke-2 bawak keta, kawan tumpang plk tu..kejung dia kat seat sebelah..takut la tu

SYaMiLa said...

masa mula2 dpt P dulu...pegi langgar bontot kereta proton yg berhenti..he3...masa tu MIL ada..sampai skrg kalau naik kete mesti dia pgg kuat kalau nk belok or bwk laju sket...he3...

skrg ni bwk kete lebih berhati2...

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

hahaha..betul tu mama.miza pun selalutekan brek kat kerusi penumpang yg takder brek..huhuhu.

p/s:alhamdulillah..jumpa di sini..dulu saya selalu email mama,sbb suker resipe yang mama pamerkan..nakfollow sini,,jum dtg blog saya ye .masih di doha lagi..hehehe

Anonymous said...

lesen mandu dah masuk 9 tahun . Namun keberanian tu tiada dalam diri ku.. tolonglah mcm mana nk buat.. semangat untuk memandu ada..tengok org relex jek.. klu x memandu susahnya nk kemana2.. Kena mood encik suami ok boleh le dia jadi driver..klu mood dia spoil..terkulat2 jek lah...